GROEPSDAGTOCHTEN 2015 Noord Holland

1. DE HISTORISCHE DRIEHOEK
Als U Noord Holland eens van een heel andere kant wilt leren kennen, moet U naar West Friesland gaan. Nergens in deze provincie is het landschap zo mooi als hier. Een prachtig polderlandschap met stolpboerderijen, gemalen, bruggetjes en dorpen en steden die rijk aan historie zijn. We gaan dan ook met deze dagtocht terug in de geschiedenis naar de steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen, waar nostalgie nog hoogtij viert.


Verkorte route: Hoorn (per stoomtram naar) - Medemblik (per motorschip Friesland naar) - Enkhuizen, Zuiderzeemuseum.


We reizen vanuit Uw instapplaats direkt naar Hoorn, waar we onze moderne touringcar verruilen en teruggaan in de tijd voor een rit met een nostalgische stoomtram die de steden Hoorn en Medemblik met elkaar verbindt. In de stoomtram worden we ontvangen op een kop koffie met een amandelbroodje. De rit voert ons langs pittoreske dorpjes als Zwaag, Wognum, Twisk en Opperdoes, waarbij onderweg meerdere malen word gestopt om de hoofdconducteur de gelegenheid te geven met de rode vlag het wegverkeer te waarschuwen voor de naderende stoomtram; Een onvergetelijke tocht voor jong en oud! Na aankomst in Medemblik wandelen we door dit historische en tevens oudste stadje van West Friesland, bekend van haar Kasteel Radboud, naar de Oosterhaven, waar het motorschip "Friesland" al op ons ligt te wachten voor een boottocht over de vroegere Zuiderzee naar Enkhuizen.
Aan boord genieten we een prima verzorgde koffietafel. Eenmaal aangekomen in Enkhuizen brengen we een bezoek aan het Zuiderzeemuseum dat ons met haar ruim 130 panden doet denken aan de tijd van zo'n 100 jaar terug. Ambachtslieden, zoals bijv. de kuiper, de zeilmaker en de visroker zijn hier nog dagelijks druk in de weer. Ook zijn er regelmatig klederdrachten te bewonderen. Aan het eind van de middag verlaten we dit schitterende museum weer en rijden via de Houtribdijk en de Flevopolder terug naar de noord veluwe waar we bij ons dinerrestaurant nog een heerlijk afscheidsdiner zullen gebruiken. Daarna keren we voldaan weer terug naar onze instapplaats. Vertrek 08.00 uur; Thuiskomst ca. 21.00 uur.inhoud volgende